Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Η ΕΛ.ΑΣ. βγάζει λάδι το δικό της «Αμπου Γκράιμπ» Αρχιφύλακας «αθωώθηκε» υπηρεσιακώς λίγες εβδομάδες προτού καθήσει στο εδώλιο για άγριο βασανισμό αλλοδαπού

Η ΕΛ.ΑΣ. βγάζει λάδι το δικό της «Αμπου Γκράιμπ»

αντιγράφουμε από την εφημερίδα: Το Βημα http://www.tovima.gr/society/article/?aid=515306
 
(Φωτογραφία αρχείου από παλαιότερη εκδήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας)



Αστυνομικός που οδηγείται στο εδώλιο για πρωτοφανή βασανιστήρια «απηλλάγη» από δύο ταχύτατες ΕΔΕ της ΕΛ.ΑΣ., η οποία, καταπώς φαίνεται, έσπευσε να προκαταλάβει τη δικαστική απόφαση. 
Ο 37χρονος αστυνομικός κατηγορείται ότι όχι μόνο χτυπούσε έναν αλλοδαπό συλληφθέντα αλλά και ότι τον είχε τυλίξει με μια μαύρη σακούλα σκουπιδιών την οποία είχε γεμίσει με κόπρανα του φοβισμένου λόγω των βασανιστηρίων ανθρώπου.

Παρ' ότι σωρεία δικαστικών εγγράφων, ιατροδικαστικών γνωματεύσεων αλλά και εισηγήσεων δικαστικών λειτουργών παραπέμπουν τον αστυνομικό σε δίκη για απίστευτες βιαιοπραγίες, η ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε - λίγες εβδομάδες πριν από το δικαστήριο - ότι είναι «αθώος»
Κύριο δικαιολογητικό, όπως καταγράφεται στην απόφαση, το ότι «είχε λήξει η βάρδιά του λίγα λεπτά προτού αρχίσουν τα βασανιστήρια».

Από την άλλη πλευρά, νομικοί κάνουν λόγο για «σκανδαλώδη απόφαση στο "Αμπου Γκράιμπ" της ΕΛ.ΑΣ.». 
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σειρά άλλων περιπτώσεων στις οποίες αναφέρεται εμπλοκή αστυνομικών ή άλλων κρατικών λειτουργών σε ποινικές υποθέσεις οι εσωτερικές έρευνες «αναμένουν» το αποτέλεσμα των δικαστικών διαδικασιών προτού αποφανθούν σχετικά.

Το περιστατικό εκτυλίχθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2005, στην πλατεία Υμηττού, όταν συνελήφθη από αστυνομικούς ο 35χρονος Αλβανός, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε μικρή ποσότητα ναρκωτικών. 
Μετά τη σύλληψή του ακολούθησε άλλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. σε γειτονικό σημείο για τη σύλληψη ενός δικηγόρου που φερόταν και αυτός να διακινεί ναρκωτικά και ο οποίος πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν αστυνομικό. 
Οι ένστολοι πίστεψαν, λανθασμένα, ότι ο 35χρονος Αλβανός ήταν υπεύθυνος του τραυματισμού συναδέλφου τους και φέρονται να τον υπέβαλαν σε βασανιστήρια παρόμοια με τις αγριότητες που σημειώθηκαν στις ιρακινές φυλακές.

Ο συλληφθείς μεταφέρθηκε σε αστυνομικό τμήμα της Αθήνας όπου φέρεται να ακολούθησε άγρια κακοποίησή του. 
Οπως περιγράφει στη μήνυσή του, αρχικά μέσα στο περιπολικό τον χτύπησε μια γυναίκα αστυνομικός.

Στη συνέχεια ανέφερε: 
«Μέσα στο αστυνομικό τμήμα με έδερναν πέντε άτομα. 
Ενας από τους αστυνομικούς είχε πάρει ένα αεροβόλο όπλο και με χτυπούσε σε όλο μου το σώμα. 
Θυμάμαι ότι το αεροβόλο είχε κάτι κίτρινα (σ.σ.: πλαστικά σφαιρίδια) και με χτυπούσε στο μάτι. 
Με χτύπησε στα γεννητικά όργανα, με υποχρέωσε να περπατώ σε ίσια γραμμή με το ένα πόδι και αν δεν τα κατάφερνα με χτυπούσαν πάλι.
 Οταν ζήτησα να πάω τουαλέτα, μου είπαν 
"όχι, π... κωλοαλβανέ, κάν' τα πάνω σου. 
Τα έκανα και μου έβαλαν τότε σακούλα μαύρη στο κάτω μέρος του σώματός μου για να μη λερώσω. 
Με απειλούσαν 
"δεν θα βγεις ζωντανός από εδώ μέσα..."». 

Σχετική επιβεβαιωτική κατάθεση έδωσε και ο αδελφός του 35χρονου που πήγε στο αστυνομικό τμήμα:  
«Είδα τον αδελφό μου με μια μαύρη σακούλα σκουπιδιών από τη μέση και κάτω, με τα κόπρανά του, και το μάτι του κρεμασμένο».

Ακολούθησε ιατρική πραγματογνωμοσύνη στην οποία σημειώνονταν τα εξής:  
«Ο 35χρονος αλλοδαπός υπέστη σωματικές βλάβες από ενέργειες αστυνομικών υπαλλήλων τού εν λόγω καταστήματος. Το είδος και η έκταση των σωματικών βλαβών στο σώμα και στο κεφάλι του αναδεικνύουν τη συστηματική και όχι συμπτωματική καταφορά των κτυπημάτων που δέχθηκε».

Επειτα από σειρά αναζητήσεων στην ΕΛ.ΑΣ., κατ' αντιπαράσταση εξέταση αστυνομικών που ασχολήθηκαν με το περιστατικό (από την Ασφάλεια Αττικής, ειδικές υπηρεσίες και από το τοπικό αστυνομικό τμήμα) οι ευθύνες εστιάστηκαν σε έναν και μόνο αρχιφύλακα του αστυνομικού τμήματος της Αττικής στο οποίο οδηγήθηκε ο κρατούμενος. 
Ο νεαρός Αλβανός αναγνώρισε στο πρόσωπό του -χωρίς καμία αμφιβολία - αυτόν που πρωταγωνίστησε στην κακοποίησή του.

Τον Ιανουάριο του 2011 η υπόθεση έφθασε στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών. 
Εκεί, ύστερα από πρόταση του εισαγγελέα και τη σύμφωνη γνώμη των δικαστών, το αναφερόμενο αδίκημα ορίστηκε ότι είναι - λόγω της έκτασης των βασανιστηρίων - κακουργηματικής μορφής. 
Ετσι η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Μεικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Αθηνών
Αιφνιδιαστικά όμως αποφάσισε να ασχοληθεί με την υπόθεση η ΕΛ.ΑΣ., η οποία με δύο εσωτερικές συνοπτικές διαδικασίες απεφάνθη ότι «όλα είναι ψέματα»  
και ο μοναδικός κατηγορούμενος δεν είχε ανάμειξη.

Οπως ανέφερε ο συνήγορος του κατηγορούμενου αστυνομικού κ. Δημήτρης Φιλιππόπουλος
«η ΕΔΕ της ΕΛ.ΑΣ. δέχθηκε ότι ο κατηγορούμενος αρχιφύλακας που εκτελούσε χρέη αξιωματικού υπηρεσίας είχε φύγει - με βάση το βιβλίο υπηρεσιών του τμήματος - λίγο νωρίτερα από το τμήμα και είχε αντικατασταθεί από μια γυναίκα αξιωματικό, η οποία βεβαίως δεν μπορούσε να έχει οποιαδήποτε σχέση με τα βασανιστήρια του αλλοδαπού συλληφθέντος».

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωποι του αλλοδαπού θύματος των βασανιστηρίων κάνουν λόγο για 
«τρικ στα εσωτερικά έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου γι' αυτή την αποτρόπαια πράξη να μην κατηγορηθεί κανείς αστυνομικός. Πολλώ δε μάλλον που κανείς από τους ερωτηθέντες παρόντες στο περιστατικό αστυνομικούς δεν θέλησε να πει - σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους - ποιοι ήταν αυτοί που χτύπησαν τελικά τον κρατούμενο».