Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Ενδεικτικά περιστατικά αστυνομικής βίας και βασανισμού



Παρά τις συνεχείς καταδίκες της Ελλάδα  από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για βασανιστήρια και κακομεταχείριση  (κατά την περίοδο 2011-2012 η Ελλάδα καταδικάστηκε για βασανιστήρια και κακομεταχείριση 9 φορές) και παρά τις εκθέσεις και τις συστάσεις διεθνών οργανισμών και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων 
Διεθνής Αμνηστία http://www.amnesty.org.gr/police-violence-in-greece),
η α­στυ­νο­μι­κή αυ­θαι­ρε­σία εί­ναι πλέον σχε­δόν κα­θη­με­ρι­νό φαι­νό­με­νο, ό­πως και η α­τι­μω­ρη­σία. Σε ό­λα σχε­δόν τα πε­ρι­στα­τι­κά το υ­πουρ­γείο Προ­στα­σίας του Πο­λί­τη αλ­λά και η κυ­βέρ­νη­ση και η Δικαιοσύνη συγκαλύπτουν τους δράστες. Παραθέτουμε κάποια ενδεικτικά περιστατικά αστυνομικής βίας και βασανισμού κρατουμένων σε αστυνομικά τμήματα.

Απρίλιος 2011, Πειραιάς: 20χρονη Ρουμάνα που συνελήφθη στο Πειραιά από άντρες του Λιμενικού Πειραιά και οδηγήθηκε στο ανακριτικό λιμενικό γραφείο, όπου όπως η ίδια περιγράφει στην κατάθεση της, βασανίστηκε: «στο Λιμενικό το δήλωσα από την αρχή, αλλά άρχισαν να με χαστουκίζουν. Με ρωτούσαν στα ελληνικά αλλά εγώ δεν καταλάβαινα.(…) και συνέχισαν να με χτυπούν χειρότερα (…) στο Λιμενικό με χτύπησαν άσχημα ιδίως στα χέρια. Τις χειροπέδες μου τις γύρισαν με τα χέρια πίσω και μου έβαλαν σακούλα στο πρόσωπο. Αυτό επαναλήφθηκε δύο φορές με τη σακούλα στο στόμα. Μετά ένας από αυτούς με πήγε σε ένα δωμάτιο, μόνο εγώ και αυτός και άρχισε να με ψαχουλεύει, να με πειράζει στο στήθος και λοιπά. Μετά άρχισε να με δέρνει. Ήρθαν και οι άλλοι μετά. Με ρωτούσαν συνεχώς «θέλεις πίπα;», «σου αρέσει η πίπα;». Στο πίσω μέρος του ποδιού μου έχω ένα μεγάλο σημάδι. Δεν ξέρω με τι με λαβώσανε. Έχασα τις αισθήσεις μου τρεις φορές. Ένας με κλώτσησε στον πισινό και γενικά δεν ήξερα τι μου γινόταν (…)»

Περιπτώσεις που εκδικάστηκαν το 2012

2009-2012 Αριβάν Οσμάν Αζίζ (ARIVAN OSMAN AZIZ) Στις 3 Απριλίου 2009, ο Αριβάν Οσμάν Αζίζ, Κούρδος Ιρακινός μετανάστης, σύμφωνα με τις καταγγελίες χτυπήθηκε σοβαρά από λιμενοφύλακα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Ο Αριβάν πέθανε από τα τραύματά του στις 27 Ιουλίου 2009. Η ιατροδικαστική έκθεση που παραγγέλθηκε στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας συμπέρανε ότι ο Αριβάν υπέστη σοβαρά τραύματα στο κεφάλι που προκλήθηκαν από βία, είτε επειδή έπεσε με το πρόσωπο στο έδαφος, ή επειδή του χτύπησαν το κεφάλι πάνω σε αμβλεία επιφάνεια. Η νεκροψία έδειξε ότι ο θάνατος του Αριβάν προκλήθηκε από σοβαρό κρανιοεγκεφαλικό τραύμα.  Η ποινική έρευνα για την υπόθεση συνεχίζεται ακόμη και  η ένορκη διοικητική εξέταση έχει αναβληθεί όσο εκκρεμούν τα αποτελέσματα της ποινικής έρευνας.

2001-2012 Νετζάτι Ζοντούλ (NECATI ZONTUL), Κρήτη: Στην υπόθεση Νετζάτι Ζοντούλ κατά Ελλάδας, που εκδικάστηκε από το ΕΔΑΔ, ο προσφεύγων, Τούρκος υπήκοος, υποστήριξε ότι υποβλήθηκε σε βασανιστήρια με το να κακοποιηθεί σεξουαλικά από λιμενοφύλακα στην Κρήτη τον Μάιο του 2001· ότι τα ελληνικά δικαστήρια επέβαλαν ανεπαρκή ποινή στους λιμενικούς που εμπλέκονταν στην κακοποίησή  του, καθώς ο βιασμός του με κλομπ χαρακτηρίστηκε όχι ως βασανιστήριο, αλλά ως το ελαφρύτερο αδίκημα των «άλλων προσβολών της ανθρώπινης αξιοπρέπειας»· και ότι οι αρχές δεν πραγματοποίησαν διεξοδική, δίκαιη και αμερόληπτη έρευνα για την υπόθεσή του.
Σε απόφαση που εξέδωσε τον Ιανουάριο του 2012, το ΕΔΑΔ διαπίστωσε ομόφωνα παραβίαση του άρθρου 3 λόγω της μεταχείρισης του προσφεύγοντος από τις αρχές και της άρνησής τους να του επιτρέψουν να συμμετάσχει στην ποινική διαδικασία ως πολιτική αγωγή. Το Δικαστήριο, υπενθυμίζοντας προηγούμενη νομολογία, δήλωσε «ότι ο βιασμός κρατουμένου από λειτουργό του Κράτους δέον να θεωρηθεί ιδιαίτερα βαριά και απαίσια μορφή κακομεταχείρισης» και αποφάνθηκε ότι η μεταχείριση στην οποία υποβλήθηκε ο Νετζάτι Ζοντούλ ισοδυναμούσε με βασανιστήρια .

2004-2012 Αφγανοί πολίτες τον Άγιο Παντελεήμονα: Αστυνομικοί κακοποίησαν, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ομάδα Αφγανών πολιτών, περιλαμβανομένων και πολλών ανηλίκων, σε ξενώνα στον Άγιο Παντελεήμονα στις 14 και 15 Δεκεμβρίου 2004, κατά την πραγματοποίηση ανεπίσημης αστυνομικής έρευνας για Αφγανό πολίτη που είχε δραπετεύσει από τη φύλαξη των αρχών. Επιπλέον, καταγγέλθηκε ότι δύο Αφγανοί πρόσφυγες υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια, μεταξύ των οποίων σε φάλαγγα (χτυπήματα στις πατούσες), στο αστυνομικό τμήμα Αγίου Παντελεήμονα. Τα θύματα κατήγγειλαν το περιστατικό σε ΜΚΟ, περιλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, και η υπόθεση έλαβε εκτεταμένη δημοσιότητα. Από τους  αστυνομικούς που αναμίχθηκαν σε αυτό το περιστατικό (σύμφωνα με τις μαρτυρίες των θυμάτων), μόνο δύο τελικά αναγνωρίστηκαν και παραπέμφθηκαν σε δίκη: ένας ειδικός φρουρός  και ένας αστυνομικός. Στους δύο αστυνομικούς απαγγέλθηκαν κατηγορίες για βασανισμό των δύο Αφγανών προσφύγων κατά τη διάρκεια της ανάκρισης στο αστυνομικό τμήμα. Στον έναν από τους  αστυνομικούς απαγγέλθηκαν επίσης κατηγορίες για χρήση φάλαγγα (κακουργηματικής μορφής βασανιστήρια) εναντίον του ενός από τους πρόσφυγες. Και στους δύο αστυνομικούς απαγγέλθηκε η κατηγορία της πρόκλησης βαριάς απρόκλητης σωματικής βλάβης σε άλλους Αφγανούς πολίτες στον ξενώνα.

Τον Δεκέμβριο του 2011, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών έκρινε τους δύο αστυνομικούς ένοχους για πρόκληση σωματικών τραυμάτων και βλάβης, που συνιστούσαν «προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» κατά το άρθρο 137Α (3), στους δύο Αφγανούς πρόσφυγες, και για πρόκληση απρόκλητης σωματικής βλάβης σε πέντε άλλους Αφγανούς πολίτες, και όχι για βασανισμό. Οι ποινές τους ήταν εξαγοράσιμες και αναστάλθηκαν όσο εκκρεμούσε η εκδίκαση της έφεσης.

Στις  22 Μαρτίου 2012, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο στην Αθήνα, με το σκεπτικό των εύλογων αμφιβολιών, απάλλαξε τους δύο κατηγορουμένους για τον βασανισμό των δύο Αφγανών προσφύγων.

Ενδεικτικά περιστατικά του τελευταίου 9μηνου
13 Ιου­λίου 2012, Α.Τ. Αγίου Πα­ντε­λεή­μο­να: Αγγλί­δα του­ρί­στρια α­πευ­θύν­θη­κε στο τμή­μα να δη­λώ­σει την κλο­πή του κι­νη­τού της τη­λε­φώ­νου. Όταν ζή­τη­σε τη χο­ρή­γη­ση εγ­γρά­φου κλο­πής οι α­στυ­νο­μι­κοί την έ­βρι­σαν και τη χτύ­πη­σαν στο πρό­σω­πο, τα χέ­ρια και τα πό­δια, προ­κα­λώ­ντας της εμ­φα­νή τραύ­μα­τα σε ό­λο της το σώ­μα. Ύστε­ρα υ­πέ­βα­λαν μή­νυ­ση ε­να­ντίον της για ε­ξύ­βρι­ση και πα­ρα­βία­ση οι­κια­κής ει­ρή­νης.

16 Ιου­λίου 2012, Με­τρό Νο­μι­σμα­το­κο­πείου: Αστυ­νο­μι­κοί κα­τά τη διάρ­κεια ε­λέγ­χου ξυ­λο­κό­πη­σαν ά­γρια τον Γκόρ­γκι Μα­τέι, ε­πει­δή εί­ναι συ­νο­νό­μα­τος με τον Σο­ρίν Μα­τέι.

21 Ιου­λίου 2012, Κο­λω­νός: Αστυ­νο­μι­κοί της ο­μά­δας ΔΙΑΣ πα­τά­νε με­τα­νά­στη που έ­χουν α­κι­νη­το­ποιή­σει με χει­ρο­πέ­δες στην κοι­λια­κή χώ­ρα. Ο Πέ­τρος Κα­πε­τα­νό­που­λος διέ­κο­ψε τους α­στυ­νο­μι­κούς ρω­τώ­ντας τους: «Για­τί τον πα­τά­τε α­φού τον έ­χε­τε συλ­λά­βει;», με α­πο­τέ­λε­σμα ο έ­νας να χτυ­πή­σει α­κό­μα πιο δυ­να­τά τον με­τα­νά­στη. Συ­νέ­λα­βαν και τους δύο και ο Π. Κα­πε­τα­νό­που­λος κα­τη­γο­ρεί­ται για ψευ­δή α­νω­μο­τί κα­τά­θε­ση, α­ντί­στα­ση κα­τά της αρ­χής, α­πό­πει­ρα ε­λευ­θέ­ρω­σης κρα­τού­με­νου και α­πλή συ­νέρ­γεια σε λη­στεία. Τελικά με βούλευμα απαλάχθηκε από την κατηγορία της συνέργειας σε ληστεία.

25 Ιου­λίου 2012, ο­δός Λιο­σίω­ν: Ένστο­λοι α­στυ­νο­μι­κοί ει­σέ­βα­λαν σε σπί­τι με­τα­να­στών στην ο­δό Λιο­σίων ζη­τώ­ντας τους να τους δώ­σουν ό­σα χρή­μα­τα έ­χουν. Οι τρεις με­τα­νά­στες ξέ­φυ­γαν α­πό τη σκά­λα κιν­δύ­νου και ο έ­νας πα­ρέ­μει­νε στο σπί­τι. Όταν ε­κεί­νος τους δή­λω­σε ό­τι δεν έ­χει χρή­μα­τα τον πέ­τα­ξαν α­πό το μπαλ­κό­νι του τρί­του ο­ρό­φου.

14 Αυ­γού­στου 2012, Α.Τ. Αι­γά­λεω: Σύμ­φω­να με κα­ταγ­γε­λία της πα­κι­στα­νι­κής κοι­νό­τη­τας, α­στυ­νο­μι­κοί του Α.Τ. Αι­γά­λεω έ­βγα­λαν με πέν­σα τα νύ­χια με­τα­νά­στη κρα­τού­με­νου και ξύ­ρι­σαν το μου­στά­κι άλ­λου συλ­λη­φθέ­ντα.

26 Σε­πτεμ­βρίου 2012, Ζω­γρά­φου: Μέ­ρα πα­νελ­λα­δι­κής α­περ­γίας. Συλ­λο­γι­κό­τη­τες έ­χουν κα­λέ­σει σε προ­συ­γκέ­ντρω­ση στην πλα­τεία Γαρ­δέ­νιας στου Ζω­γρά­φου. Δυ­νά­μεις των ΜΑΤ και των ΔΙΑΣ ει­σέ­βα­λαν στην προ­συ­γκέ­ντρω­ση χτυ­πώ­ντας α­νη­λεώς τους δια­δη­λω­τές. Ει­κο­σι­τέσ­σε­ρα ά­το­μα συ­νε­λή­φθη­σαν, α­νά­με­σά τους και δέ­κα α­νή­λι­κοι, κα­κο­ποιή­θη­καν στο α­στυ­νο­μι­κό τμή­μα, ε­νώ δη­μο­σιεύ­τη­καν οι φω­το­γρα­φίες τους στον ι­στό­το­πο της α­στυ­νο­μίας.

30 Σε­πτεμ­βρίου 2012, ΓΑ­ΔΑ: Η α­στυ­νο­μία διέ­λυ­σε βίαια την α­ντι­φα­σι­στι­κή μο­το­πο­ρεία στην Κυ­ψέ­λη συλ­λαμ­βά­νο­ντας 15 δια­δη­λω­τές. Κα­τά την κρά­τη­σή τους στη ΓΑ­ΔΑ υ­πέ­στη­σαν λε­κτι­κή κα­κο­ποίη­ση, ξυ­λο­δαρ­μούς, α­πει­λές, ε­νώ έ­νας χτυ­πή­θη­κε με η­λεκ­τρο­φό­ρο τέι­ζερ.

1 Οκτω­βρίου 2012, Ευελ­πί­δω­ν: Εκα­το­ντά­δες αλ­λη­λέγ­γυοι στους 15 α­ντι­φα­σί­στες εί­χαν συ­γκε­ντρω­θεί ε­κεί­νη τη μέ­ρα στην Ευελ­πί­δων. Κά­ποια στιγ­μή τα ΜΑΤ ε­πι­τέ­θη­καν πά­νω στους συ­γκε­ντρω­μέ­νους συλ­λαμ­βά­νο­ντας 25 ά­το­μα. Στη ΓΑ­ΔΑ τους υ­πο­χρέω­σαν να γδυ­θούν και να σκύ­ψουν γυ­μνοί μπρο­στά στους α­στυ­νο­μι­κούς, οι ο­ποίοι τους χτυ­πού­σαν.

16 Οκτω­βρίου 2012, Ομό­νοια: Νο­τιο­κο­ρεά­της του­ρί­στας συλ­λαμ­βά­νε­ται στην Ομό­νοια στο πλαί­σιο της ε­πι­χεί­ρη­σης «Ξέ­νιος Δίας». Όταν ζή­τη­σε α­πό τους α­στυ­νο­μι­κούς να του ε­πι­δεί­ξουν τις α­στυ­νο­μι­κές τους ταυ­τό­τη­τες, ε­κεί­νοι τον ξυ­λο­κό­πη­σαν ά­γρια. Οι α­στυ­νο­μι­κοί ζή­τη­σαν συγ­γνώ­μη για το πε­ρι­στα­τι­κό ύ­στε­ρα α­πό διαμαρτυρία του πρέ­σβη της Νό­τιας Κο­ρέ­ας.

1 Ια­νουα­ρίου 2013, Αμυ­γδα­λέ­ζα: Άγριο ξυ­λο­δαρ­μό υ­πέ­στη ε­ντε­κά­χρο­νος κρα­τού­με­νος στο κέ­ντρο κρά­τη­σης α­νη­λί­κων Αμυ­γδα­λέ­ζας την Πρω­το­χρο­νιά, με α­πο­τέ­λε­σμα να υ­πο­στεί ρή­ξη σπλή­νας. Η α­στυ­νο­μία δια­ψεύ­δει το πε­ρι­στα­τι­κό και μι­λά για «στο­μα­χι­κές δια­τα­ρα­χές».

21 Οκτω­βρίου 2012, Χα­νιά: Απα­γω­γή, ξυ­λο­δαρ­μό και κλο­πή κα­τήγ­γει­λε ο 29χρο­νος Νε­ο­ζη­λαν­δός Τζό­ελ Στίρ­λνι­γκ κα­τά τη διάρ­κεια των δια­κο­πών του στην Κρή­τη. Σύμ­φω­να με τον ί­διο, δύο α­στυ­νο­μι­κοί του πέ­ρα­σαν χει­ρο­πέ­δες, του έ­βα­λαν έ­να σα­κί στο κε­φά­λι και τον έσ­πρω­ξαν στο α­μά­ξι. Στο τμή­μα τον ξυ­λο­κό­πη­σαν ά­γρια και του πή­ραν 200 δο­λά­ρια α­πό το πορ­το­φό­λι. Η α­στυ­νο­μία αρ­νεί­ται το πε­ρι­στα­τι­κό.

26 Δε­κεμ­βρίου 2012, ΑΤ Μο­σχά­του: Οι α­στυ­νο­μι­κοί κρά­τη­σαν για μια νύ­χτα σι­δε­ρο­δέ­σμιο τον τε­τρα­πλη­γι­κό Τούρ­κο πο­λι­τι­κό πρό­σφυ­γα, Τζά­φερ Κουρ­τ, ύ­στε­ρα α­πό έω­λη κα­ταγ­γε­λία συ­γκατοίκου της πο­λυ­κα­τοι­κίας του ό­τι τον α­πεί­λη­σε με μα­χαί­ρι.

2 Φεβρουαρίου 2013, Βελβεντό Κοζάνης: Μετά τη σύλληψη  των 4 αναρχικών στο Βελβεντό Κοζάνης για ληστεία, η ΕΛΑΣ δημοσιοποιεί τις φωτογραφίες τους από τις οποίες προκύπτει -παρά την επεξεργασία με photoshop- ολοφάνερα η κακοποίησή τους. Σύμφωνα με την μαρτυρία πατέρα συλληφθέντα: «Τον μετέφεραν στην Ασφάλεια, τον έκλεισαν σε ένα δωμάτιο, του έδεσαν τα χέρια πίσω με χειροπέδες, τον έβαλαν να γονατίσει φορώντας κουκούλα στο κεφάλι και τον χτυπούσαν επί ώρες. Όχι για ανάκριση, αλλά για βασανιστήρια. Τον ρωτούσαν μόνο: “Πώς σε λένε; Από πού είσαι;”. Αυτός δεν μίλαγε, δεν τους έλεγε τίποτα, και τον γρονθοκοπούσαν στο κεφάλι επί ώρες. Κανονικό βασανιστήριο. Δεν έχει σχέση με την ανάκριση.» Στην ανακοίνωσή η  αστυνομία αναφέρει ότι ασκήθηκε «η απολύτως αναγκαία επιτρεπτά δικονομική καταναγκαστική σωματική βία», ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δηλώνει ότι η επεξεργασία των φωτογραφιών με photoshop είχε σκοπό να αναγνωρίζονται οι δράστες!

12 Φεβρουαρίου 2013, ΑΤ Νίκαιας:  Δώδεκα μετανάστες ξεκινούν απεργία πείνας στο Αστυνομικό Τμήμα Νίκαιας μετά τον ξυλοδαρμό μετανάστη από αστυνομικό. Το  περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο.  Το 2009  ο Μοχάμεντ Καμράν πέθανε, μετά από άγριο ξυλοδαρμό και ηλεκτροσόκ που είχε υποστεί από αστυνομικούς του ΑΤ Νίκαιας.

14 Φεβρουαρίου 2013 ΑΤ Δραπετσώνας: Οι κρατούμενοι ξεκινούν απεργία πείνας για την αδικαιολόγητη παράταση της κράτησής τους. Η απεργία πείνας απαντήθηκε  από την πλευρά των αστυνομικών με καταστολή, ξυλοδαρμούς και διασπορά κρατουμένων σε άλλα αστυνομικά τμήματα, όπως το Α.Τ. Ασπρόπυργου, όπου δέχτηκαν επίσης απειλές. Την όγδοη ημέρα της απεργίας πείνας ο Παλαιστίνιος Ιμπραχίμ Φαράζ λιποθύμησε και σύμφωνα με μαρτυρίες συγκρατουμένων του, οι αστυνομικοί του έδωσαν να πιει σαμπουάν για να τον συνεφέρουν! Στις 21 Μαρτίου 2013 ο Ιμπραχίμ  αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Το εξωφρενικό είναι ότι ο Παλαιστίνιος πρόσφυγας λίγα 24ωρα μετά την απόπειρα αυτοκτονίας, και παρά τη σαφή δήλωσή του ότι θα επιχειρήσει ξανά να βάλει τέλος στη ζωή του, κρατείται πάλι στο ίδιο τμήμα και με τους ίδιους δεσμοφύλακες που τον εξώθησαν σ’ αυτή την πράξη.

Φεβρουάριος-Μάρτιος 2013 Σκουριές Χαλκιδικής: Μετά από περιστατικό εμπρησμού των εγκαταστάσεων των μεταλλείων χρυσού στην περιοχή, εναντίων τον οποίων έχει κινητοποιηθεί η τοπική κοινωνία η αστυνομία πραγματοποίησε επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας κατά την διάρκεια της οποίας κάλεσε για εξέταση περισσότερους από 100 κατοίκους της Ιερισσού και του κοντινού χωριού Μεγάλη Παναγιά σχετικά με την υπόθεση του εμπρησμού. Σε μία από τις περιπτώσεις, στις 20 Φεβρουαρίου 2013, δύο κάτοικοι μεταφέρθηκαν χωρίς της συγκατάθεσή τους στο αρχηγείο της αστυνομίας και κρατήθηκαν εκεί επί αρκετές ώρες χωρίς απαγγελία κατηγορίας, ενώ η αστυνομία, σύμφωνα με ισχυρισμούς, δήλωνε στους συγγενείς και τους δικηγόρους τους ότι δεν είχαν πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκονταν. Σύμφωνα με αναφορές, δεν επιτράπηκε η παρουσία δικηγόρων κατά την εξέταση των κατοίκων, παρόλο που το είχαν ζητήσει, και παρέμειναν στα αστυνομικά τμήματα επί αρκετές ώρες. Επιπλέον, οι δικηγόροι ανέφεραν ότι πολλοί από αυτούς τρομοκρατήθηκαν προκειμένου να δώσουν δείγμα DNA, καθώς τους είπαν ότι θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με κατηγορίες για ανυπακοή εάν αρνούνταν να δώσουν το DNA τους και ότι θα τους κρατούσαν περισσότερο χρόνο, και δέχτηκαν και/ή άλλες απειλές. Στους κατοίκους των οποίων το DNA αποκτήθηκε στη συνέχεια, σύμφωνα με αναφορές, δόθηκε ένα χαρτί προς υπογραφή, βάσει του οποίου έδιναν τη συγκατάθεσή τους. Δέκα κάτοικοι που αρχικά αρνήθηκαν να δώσουν DNA, σύμφωνα με ισχυρισμούς, εξαναγκάστηκαν να το κάνουν. Κάποιοι από τους κατοίκους, επίσης, ισχυρίστηκαν ότι υπέστησαν κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια της εξέτασής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.